Dinsdag 5 juni, vond in het gerechtsgebouw in Haarlem zitting plaats in de zaak over erkenning. FNV eist om bij Transavia als onderhandelingspartner op te treden namens het cabinepersoneel. Transavia en VNC willen dat voorkomen. De rechter gaat zich hierover buigen en doet naar verwachting uitspraak over acht weken.

 

Positie van FNV

De vertegenwoordigers van FNV zijn het eerst aan het woord gekomen. Door hen is toegelicht dat in korte tijd 133 cabinecollega’s zijn aangesloten bij FNV Transavia Cabine. Ook is de meerwaarde van onze positie aan tafel belicht. FNV Transavia Cabine is deskundig en kritisch. Zij maakt onderdeel uit van de grootste vakbond in de luchtvaart én in Nederland. FNV is ook al sinds jaar en dag onderhandelingspartner namens het grondpersoneel van Transavia. FNV heeft toegelicht dat zij uitkijkt naar constructieve onderhandeling en samenwerking, net zoals dat bij het grondpersoneel van Transavia het geval is.

 

Positie van Transavia en VNC

Vervolgens kwamen Transavia en VNC aan het woord. Zij hebben bij de rechter bepleit al jaren cao-partijen te zijn. Dat zij elkaars gewoonten kennen en proberen rekening met elkaar te houden. Volgens Transavia en VNC heeft de komst van FNV geen toegevoegde waarde. Sterker nog: zij verwachten door de komst van FNV problemen met snelle reacties en het sluiten van compromissen. Transavia en VNC verwachten dat door toelating van FNV ook het cao-overleg zal vertragen. Zij vragen de rechter om onze eis tot toelating af te wijzen.

 

Stap in de goede richting

De rechtszaak heeft ertoe geleid dat Transavia haar standpunt over toelating formeel heeft gewijzigd. De drempel voor toelating was eerst dat wij meer cabinecollega’s moesten vertegenwoordigen dan de huidige cabinebond. Transavia stelt nu dat FNV Transavia Cabine wordt toegelaten bij een ledenaantal van 300. In korte tijd is het ledenbestand toegenomen tot 133 en regelmatig melden nieuwe leden zich aan. Vind jij het ook tijd voor een verfrissend, kritisch en deskundig geluid bij Transavia? Word lid van FNV Transavia Cabine en roep ook je collega’s op om lid te worden!

 

Nieuw bestuurslid

Het bestuur van FNV Cabine combineert kennis en ervaring van cabinecollega’s Vanessa Meijer en Casper van Putten met de bevlogenheid van de initiatiefnemers en cabinecollega’s Cyril Perdon en Patrick Giesen. Recent is ook cabinecollega Georgina Geertsema tot het bestuur toegetreden. Georgina vliegt bij Transavia sinds 2013 en volgt naast haar werk een universitaire rechtenopleiding. Haar juridische ervaring en deskundigheid zijn een aanwinst voor het bestuur!

 

Uiteraard worden de leden van FNV Transavia zo snel mogelijk via een nieuwsbrief geïnformeerd over de uitspraak van de rechter.

 

Team FNV Transavia Cabine