Gisteren heeft de minister-president aangekondigd dat de corona maatregelen vanaf 1 juni voorlopig weer wat worden versoepeld. Vandaag was er de videoboodschap van onze CEO waarin hij aankondigde dat er vanaf 4 juni weer gevlogen gaat worden op 6 Europese bestemmingen. Een mooie opsteker voor alle collega’s die door de Corona-crisis thuis zitten. Daarmee is er nog lang geen einde aan deze crisis, maar kunnen we wel voorzichtig beginnen met plannen voor de toekomst.

Veilig en gezond

In het wekelijks overleg tussen Transavia en de vakbonden heeft Transavia bekend gemaakt voorzichtig te gaan opstarten. Dit betekent dat ook nagedacht is over hoe in deze situatie weer veilig en verantwoord gewerkt kan worden.

In de videoboodschap en tijdens ons overleg heeft Transavia aangekondigd dat ze werken aan een pakket maatregelen waarmee onze gezondheid gewaarborgd moet worden. Transavia volgt hierbij de richtlijnen van EASA en RIVM en op verzoek van de overheid werken ze samen met andere airlines aan een luchtvaartprotocol.

Een aantal van de maatregelen zijn al ter sprake gekomen: Aan boord zijn mondkapjes verplicht, handschoenen en handgel zijn beschikbaar voor de crew, er wordt op korte vluchten extra schoongemaakt en iedere 24 uur worden de vliegtuigen gedesinfecteerd.

Verder wordt er gekeken naar de mogelijkheden voor een gespreid seating beleid en er zal een aangepaste service zijn.

In de eerdere fases van deze crisis was de reactie van Schiphol op de coronacrisis onvoldoende. FNV Luchtvaart heeft daarom gepleit voor een strengere aanpak. Ondertussen wordt er door de Schiphol Group samen met FNV Luchtvaart gewerkt aan een veiligheidsprotocol voor alle Nederlandse luchthavens. Ook die afspraken zullen impact hebben op hoe we veilig aan het werk kunnen.

Transavia geeft aan dat hun eigen lijst nog niet volledig is. Dinsdag a.s. gaat FNV Transavia Cabine met Transavia in gesprek over het veiligheidsprotocol. En daar hebben we jullie hulp bij nodig.

Ledenbijeenkomst

Voordat we het gesprek met Transavia aangaan willen we graag van jullie horen welke maatregelen jullie nodig achten om over twee weken met een gerust hart aan het werk te kunnen.

Aanstaande dinsdag 26 mei organiseren wij daarom tussen 11.00 en 12.30 een digitale ledenbijeenkomst.

Deelnemen kan via: https://zoom.us/j/91804033977    

De bijeenkomst is ook toegankelijk voor collega’s die nog geen lid zijn. Heb je interesse, meldt je dan van tevoren even bij ons aan. Dit kan door het sturen van een mail naar transaviacabine@fnv.nl

Tweede NOW periode

Vandaag kondigde het kabinet een verlenging van de NOW periode aan. Bedrijven kunnen onder nieuwe voorwaarden ook de komende drie maanden rekenen op overheidssteun wanneer zij zwaar getroffen worden door de coronacrisis. De komende tijd zal duidelijk worden wat dit precies betekent in het geval van Transavia. Uiteraard houden we jullie hierover op de hoogte.

Bij vragen of zorgen staat Team FNV Transavia Cabine zoals altijd dagelijks voor jullie klaar. Je weet ons te vinden via: transaviacabine@fnv.nl.

Team FNV Transavia Cabine