Na zorgvuldig beraad heeft FNV Transavia Cabine besloten om de juridische stappen tegen Transavia door te zetten. Sinds begin dit jaar zijn er vele brieven gestuurd naar de directie, is er een petitie met 227 handtekeningen aangeboden en hebben we een uitgebreid kennismakingsgesprek gevoerd. Transavia kan met een ledenaantal van 130 niet meer om FNV Transavia Cabine als nieuwe cabinebond heen. Toch wil de directie FNV Transavia Cabine pas erkennen als tweede cabinebond wanneer we meer leden vertegenwoordigen dan VNC. Een onbegrijpelijk standpunt. 

Sommatie 

De volhardende opstelling van Transavia laat ons geen andere keuze dan via een juridische procedure onze plek aan de overlegtafel af te dwingen. De aangesloten leden bij FNV Transavia Cabine hebben recht op invloed. Zij willen dat hun cabinebond afspraken maakt over de cao en andere arbeidsvoorwaarden en –omstandigheden. Transavia maakt dit vakbondswerk onmogelijk door FNV Transavia Cabine niet te erkennen. Ook de juridische procedures worden door ons zorgvuldig doorlopen. Wij sommeren Transavia via deze brief om binnen een week schriftelijk te bevestigen dat FNV Transavia Cabine gespreks- en onderhandelingspartner is namens het cabinepersoneel. In dat geval wordt de gang naar de rechter voorkomen.  

Meten met twee maten 

FNV Transavia Cabine is een zelfstandig onderdeel binnen de grootste vakbond van Nederland. FNV vertegenwoordigd landelijk 1,1 miljoen leden. Bovendien voeren we al sinds jaar en dag overleg met Transavia namens het grondpersoneel. Ook  vertegenwoordigt de FNV het KLM cabinepersoneel. In het verleden is op deze overlegtafels nooit de eis neergelegd dat een nieuwe vakbond meer leden moest vertegenwoordigen dan de bestaande vakbond(en). Bij KLM was de eis dat minimaal 5% van de werknemers lid was, dit hebben we bij Transavia allang bereikt. Sterker nog, Transavia onderhandelt bij het grondpersoneel met een vakbond die maar een paar leden vertegenwoordigt! De directie meet met twee maten en lijkt koudwatervrees te hebben voor FNV Transavia Cabine. 

Wij roepen de directie met klem op om een gang naar de rechter te voorkomen en FNV Transavia Cabine te erkennen als overlegpartij. 

Team FNV transavia cabine

 

*Lees hier de sommatie van onze advocaat.