Er is een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan de rechtszaak over erkenning van FNV Transavia Cabine als cao-partij. In een dik pakket reageert de directie op de dagvaarding door op te sommen waarom we geweerd worden van de cao-tafel. In feite zegt de directie dat de stem van de leden van FNV Transavia Cabine niet gehoord mag worden binnen het bedrijf. Ook VNC wil invloed in de rechtszaak, zij voelen zich bedreigd door de komst van FNV Transavia Cabine.

Tijd voor een frisse wind!

De leden van FNV Transavia Cabine vinden het de hoogste tijd voor een frisse wind bij Transavia. We hebben er alles aan gedaan om aan tafel te komen. Zo hebben leden en niet-leden afgelopen zomer via een petitie hun stem laten horen. Zelfs dit was voor de directie geen aanleiding om FNV Transavia Cabine te erkennen! Gelukkig bieden de verkiezingen voor de Ondernemingsraad van Transavia in april een eerste mogelijkheid om ons geluid te laten horen. FNV Transavia Cabine komt voor de aanstaande verkiezingen met een aantal sterke kandidaten, met een frisse blik op de cabine en op de toekomst van het bedrijf.

VNC voelt zich bedreigd

In de rechtszaak over de erkenning van FNV Transavia Cabine als cao-partij, heeft ook VNC zich gemeld. De van oudsher bekende cabinebond voelt zich blijkbaar bedreigd door het groeiend aantal leden van FNV Transavia Cabine. In de ingediende stukken worden we een ‘concurrent vakbond’ genoemd, die zal proberen haar leden over te halen om zich bij FNV Transavia Cabine in te schrijven. Blijkbaar heeft het VNC bestuur twijfels over de mate waarin haar leden tevreden zijn over het reilen en zeilen binnen de VNC. Het cabinepersoneel bij Transavia heeft de vrijheid van vereniging, zij kunnen zich aansluiten bij wie zij zich het best vertegenwoordigd voelen. Wat FNV Transavia Cabine betreft is het vooral van belang om je te verenigen, de keuze voor welke cabinebond is aan de individuele werknemer.

Breed draagvlak voor de cao

Het blijft onbegrijpelijk dat Transavia niet wil inzien dat er onder het cabinepersoneel behoefte is aan een nieuwe professionele vakbond met een kritisch geluid. Het zou Transavia sieren om alle geluiden binnen het korps toe te laten tot de cao-tafel. Dit houdt alle partijen scherp en leidt tot cao’s met breed draagvlak onder de collega’s. FNV is met 1,1 miljoen leden de grootste vakbond van Nederland met verreweg de meeste kennis in huis en met 130 leden bij het Transavia cabinekorps representatief. VNC organiseert alleen cabinepersoneel en vertegenwoordigt in totaal 6.500 leden bij KLM, KLC, EasyJet en Transavia. Beide bonden hebben hun eigen werkwijze en insteek, juist samen vertegenwoordigen wij het korps maximaal.

In afwachting van het vervolg…

Het is nu aan de rechter om zich te buigen over het verzoek van VNC en te besluiten of er een zitting plaats zal vinden. FNV Transavia Cabine ziet de uitspraak van de rechter met vertrouwen tegemoet. Als er nieuws is over het vervolgtraject, brengen we dit direct naar buiten. Ons team kijkt ernaar uit om een punt te zetten achter deze turbulente tijd en in goed overleg met Transavia te komen tot breed gedragen afspraken die in het belang zijn van het hele korps!

Ben je ook toe aan een verfrissend geluid van de grootste en meest professionele vakbond van Nederland? Sluit je dan aan bij FNV Transavia Cabine!