Deze week zijn de cao-overleggen hervat. Afgelopen maandag en woensdag hebben we een aantal belangrijke thema’s uit de voorstellenbrieven behandeld. Het overleg bevindt zich nog  in de verkennende fase, waardoor we helaas nog weinig concrete stappen hebben kunnen zetten. In deze nieuwsbrief geven we een korte update vanaf de cao-tafel en delen we het nieuws over de nieuwe samenstelling van ons bestuur.

Koopkracht

Het cao-overleg begon afgelopen maandag met een gesprek over koopkrachtbehoud. Ook in de media gaat het veel over de stijgende prijzen. FNV Transavia Cabine heeft een duidelijke looneis die er aan moet bijdragen dat het cabinepersoneel er dit jaar niet op achteruit gaat. Transavia heeft aangegeven dat ze de wens achter onze eis snappen, maar dat het bedrijf er  niet goed voor staat. Bovendien zegt Transavia dat het bedrijf zelf ook last heeft van de inflatie en de groeiende onzekerheid in de wereld. Wij wachten nog op een concreet loonbod van Transavia.

Koopkrachtbehoud bereik je overigens niet alleen met een simpele loonsverhoging. We hebben tijdens dit overleg bijvoorbeeld ook gekeken naar onkostenvergoedingen, de arbeidsvoorwaardelijke bijdrage, het loongebouw en mogelijke afspraken rondom het vliegen in toestellen met ruimte voor meer dan 200 passagiers.

Ook hier hebben we nog geen concrete stappen gezet, maar FNV Transavia Cabine heeft duidelijk laten weten dat onze leden verwachten dat deze cao hun koopkracht beschermt.

Verkennen

Alle partijen hebben hun eigen voorstellenbrieven. Als je alle voorstellen bij elkaar optelt kom je tot een enorme wensenlijst. Dat verklaart deels waarom we in deze overleggen zo lang met elkaar in een verkennende fase blijven hangen.  Aanstaande maandag, 14 maart, staat nog één verkennend overleg op de agenda. Daarna wordt het spannend en begint het echte onderhandelen. We houden jullie op de hoogte.

Nieuw bestuur

Tot vorige week konden jullie stemmen op je favoriete kandidaat in onze bestuursverkiezingen. De stemmen zijn geteld en het resultaat is heel bijzonder. Lemke van Lanen en Janita Wilgenburg hebben allebei precies 50% van de stemmen gekregen. Dat betekent dat de verkiezing twee winnaars heeft opgeleverd.

Met dit scenario hadden we geen rekening gehouden en daarom zijn we als bestuur in gesprek gegaan met de kandidaten over de meest zuivere oplossing. Beide kandidaten hebben een gelijkwaardige en sterke achterban onder de leden, daarom is besloten  dat beide kandidaten onderdeel van het FNV Transavia Cabine bestuur gaan worden. We zijn blij en trots met de nieuwe samenstelling van ons bestuur en gaan snel met de nieuwe bestuursleden aan de slag. Welkom Lemke en Janita!

Heb je vragen of opmerkingen? Neem dan contact met ons op via info@fnvtransaviacabine.nl .

TEAM FNV TRANSAVIA CABINE