Vandaag zijn vakbonden en werkgever bij elkaar gekomen om het overleg voor de nieuwe cao Transavia cabinepersoneel te starten. Het ging om een verkennend gesprek waarbij de partijen werkafspraken hebben gemaakt en in grote lijnen alvast de belangrijkste thema’s hebben gedeeld voor deze onderhandelingen.

Het overleg is begonnen met een terugblik op de moeilijke jaren die achter ons liggen. Iedereen binnen Transavia heeft last van ‘crisismoeheid’, maar helaas is de crisis nog niet voorbij. Transavia geeft aan dat we nog steeds te maken hebben met een onvoorspelbare markt en dat er nog hard gewerkt moet worden aan het herstel. Daarnaast wordt er ook weer een arbeidsvoorwaardelijke bijdrage verwacht om te voldoen aan de eisen van de staatslening.

Tegen deze achtergrond voeren we een cao-verleg waarin FNV Transavia Cabine op zoek gaat naar toekomstperspectief. Het cabinepersoneel heeft het flink te verduren gehad tijdens de pandemie en onze uitgangspositie was al niet riant. Het is tijd dat er hoop gaat gloren aan de horizon.

Ook Transavia is bezig met haar toekomst, dit blijkt uit de investeringen in de start van de Brussel operatie deze zomer en de aankoop van de nieuwe Airbus toestellen.

FNV Transavia Cabine ziet dat loon en werkdruk de belangrijkste thema’s gaan worden tijdens deze onderhandelingen. Om ons heen wordt alles duurder, maar de Transavia cabine collega’s staan nu (noodgedwongen) al jaren stil. De financiële realiteit van de gemiddelde cabine collega laat ondertussen zien dat verbetering broodnodig is. Daarbovenop doorstaat het cabinepersoneel momenteel een constante werkdruk. Wij gaan op zoek naar duurzame oplossingen.

De cao inzet van FNV Transavia Cabine zal dit moeten uitstralen. Gelukkig zijn we vroeg begonnen met de voorbereiding. In onze ledenbijeenkomsten hebben we de belangrijkste thema’s reeds opgehaald. In de loop van volgende week leggen wij onze definitieve inzet aan jullie voor ter goedkeuring.

Op maandag 7 februari staat het volgende cao overleg op de agenda.

Wij houden jullie uiteraard op de hoogte.

TEAM FNV TRANSAVIA CABINE