Terwijl de FNV delegaties gisteren tot diep in de nacht hebben onderhandeld om de deadline van 1 oktober te halen, bleef het bij Transavia bijzonder stil. We kunnen ons voorstellen dat dit jullie ongerust maakt en dat jullie hier vragen over hebben.

Brief

FNV Transavia Cabine heeft Transavia in de ochtend van 30 september per brief en digitaal laten weten dat wij, met de deadline in zicht, beschikbaar waren voor overleg met Transavia én VNC. Op deze brief hebben wij vanmiddag 1 oktober een antwoord gekregen. Hierin geeft Transavia aan op korte termijn weer bij elkaar te willen komen om de gesprekken te hervatten en zo dicht mogelijk bij de deadline alsnog tot een akkoord te komen. Daarvoor zullen alle partijen nog flinke stappen moeten zetten.

Deadline

Maar wat betekent dit nu voor de noodzakelijke lening? Dat kunnen wij niet met zekerheid zeggen, maar wij gaan ervan uit dat er in het plan dat de KLM Groep vandaag aan minister Hoekstra presenteert voldoende aanknopingspunten zitten om de lening veilig te stellen. Wij kunnen ons niet voorstellen dat Transavia onnodig risico neemt door de gesprekken met de bonden na de deadline te hervatten. De urgentie om invulling te geven aan de bijdrage van de werknemers is onveranderd. Datzelfde geldt voor de noodzaak om tot een goed Sociaal Plan te komen.

Andere tafels

Ook bij de grondbonden en de vliegers zijn voorlopig nog geen akkoorden bereikt. Transavia en de grondbonden pakken hun gesprek vrijdag 2 oktober weer op. Van de vliegers is het momenteel onbekend wat de status is. Voor ons geldt dat we de mogelijke afspraken voor het cabinepersoneel altijd zullen toetsen aan de afspraken in de andere domeinen.

Ondertussen staan de kranten bol van de nieuwsberichten over de ontwikkelingen bij KLM. Uiteraard houden wij dit nauwlettend in de gaten. De financiële en arbeidsvoorwaardelijke realiteit van Transavia en KLM zijn wezenlijk verschillend, maar we lijken aan de overlegtafel tot een oplossing te kunnen komen die zorgt voor overeenkomsten in hoe er wordt omgesprongen met de overheidsvoorwaarden.

Vragen

Heb je naar aanleiding van deze of vorige nieuwsbrieven nog vragen of opmerkingen? Neem dan contact op via transaviacabine@fnv.nl . We houden jullie uiteraard op de hoogte van alle ontwikkelingen en zodra er ruimte in de agenda’s is plannen we weer een online vragensessie in.

TEAM FNV TRANSAVIA CABINE