Vorige week keurden de leden onze inzetbrief voor de nieuwe cao goed en vanochtend hebben we de brief toegelicht tijdens het cao overleg met Transavia. Ook Transavia heeft een tipje van de sluier opgelicht en voorstellen gedeeld die voor het bedrijf belangrijk zijn.

Thema’s

De eerste cao overleggen zijn over het algemeen verkennende gesprekken waarin nog niet veel onderhandeld wordt en je inhoudelijk nog weinig grote stappen zet. Het gaat er in deze fase vooral om dat je elkaar voorstellen begrijpt en deelt wat je visie is bij deze nieuwe cao. Transavia heeft de wens uitgesproken om met deze cao te werken aan het herstel van het bedrijf. Ze hebben voorstellen gedeeld die gaan over aantrekkelijk werkgeverschap, optimale & duurzame inzetbaarheid en passende arbeidsvoorwaarden.

Flinke uitdaging

Transavia heeft aangegeven op zoek te willen gaan naar cao afspraken die passen bij de situatie van het bedrijf én van de cabinemedewerker. Gelet op de financiële situatie van Transavia en van de gemiddelde cabinemedewerker wordt dat een flinke uitdaging.

Transavia leek daarom ook te schrikken van onze looneis. Wij hebben herhaald waarom wij vinden dat dit een reëel voorstel is en waarom de cabinemedewerkers deze loonsverhoging verdienen. Ons basisloon is relatief laag en ondertussen wordt alles om ons heen duurder.

Ook de vliegers en het grondpersoneel zitten deze weken om de tafel met Transavia. Daarover wist Transavia te melden dat ze dezelfde uitdagingen tegenkomen, maar dat de sfeer aan tafel goed is.

IKB

Vandaag hebben we kort gesproken over het voorstel van Transavia om een Individueel Keuze Budget (IKB) aan te bieden. Je kunt het zien als een soort cao à la carte. Met dit voorstel krijg je als werknemer de kans om arbeidsvoorwaarden uit te ruilen. We zijn nog niet diep in de materie gedoken, dat komt op een later moment.

De komende weken blijven we verkennen, waarbij we iedere sessie een nieuw thema oppakken. Volgende week maandag gaan we verder met het thema roosters en WRR. Dan horen jullie weer van ons.

Heb je vragen of opmerkingen? Neem dan contact met ons op via info@fnvtransaviacabine.nl .

TEAM FNV TRANSAVIA CABINE